INRICHTING VAN JOUW BEDRIJFSWAGEN: 3 TIPS VOOR EEN DUURZAME INRICHTING

februari 15, 2022

Introductie:

Het is maandagochtend, acht uur. Na je eerste bakkie koffie op locatie, stap je je bedrijfswagen in om de juiste spullen te verzamelen om aan de slag te gaan. Je zoekt je handschoenen, want het vriest. Deze kun je niet vinden, evenals de schroevendraaier die je nodig hebt. Het is duidelijk: alle spullen liggen door elkaar, niet geprioriteerd en ongestructureerd en dat ‘werkt’ niet. Tijd is geld, en deze wil je niet verliezen aan een speurtocht in je eigen bestelwagen.

Een mooi en efficiënt interieur een bedrijfswagen wordt je werk productiever en fijner. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om zelf hun bus in te richten. Het is tenslotte je werkomgeving en je weet zelf het beste hoe deze eruit moet zien, maar ook omdat het gewoon leuk is om je eigen smaak, waarden wensen te verwerken. Als je het goed aanpakt, kun je zo een goed aantal jaren vooruit. In dit artikel informeren over wat hierbij komt kijken en te inspireren wat betreft mogelijkheden.

Je leest zomenteen drie onmisbare tips voor het inrichten van jouw bedrijfsbus

Waar moet je rekening mee houden met de inrichting van een bedrijfswagen?

Kort door de bocht zijn er drie dingen waar je echt rekening mee moet houden. Dit zijn:

 1. Kosten
 2. Duurzaamheid van de inrichting
 3. Welke kasten en accessoires zijn relevant?

 

 • 1. Kosten : Direct veel investeren of een goedkope inrichting?

  Ten eerste is het belangrijk om na te gaan op welke manier je de investering wil maken in je bedrijfsbus. Veel ondernemers denken niet goed na over de langere termijn en kiezen kiezen voor goedkopere oplossingen om hun bus werkbaar te maken. Het monteren van een plankje hier, een doosje daar. Het nadeel van een dergelijke, ondoordachte aanpak is dat door kleinere oplossingen de inrichting een beetje houtje-touwtje kan ogen en er onveilige situaties kunnen ontstaan door slechte montage. Bovendien ben je met korte termijn oplossingen continu bezig bent met je busje werk-proof maken. Dit betekent een goed aantal arbeidsuren om te puzzelen hoe je de inrichting het beste kan vormgeven, terwijl het niet eens gezegd is dat zo’n inrichting lang meegaat.

  Een andere – volgens ons betere – optie is dan ook om het in één keer groots aan te pakken, vooral als je van plan bent de bedrijfsbus nog voor een aantal jaar te benutten. Dit betekent dat er wel wat geld vrij gemaakt moet worden. Ook moet je goed voor ogen hebben wat je nodig hebt qua ruimte en materiaal, maar dan zit je ook wel voor een langere tijd goed. Als dit je voorkeur heeft, is het goed om niet te snel beslissingen te maken en rustig de tijd te nemen voor de voorbereidingen. Schrijf eens een bepaalde periode op wat je precies gebruikt tijdens het werk, wanneer je welk materiaal nodig hebt, welke spullen binnen handbereik moeten liggen of juist minder vaak worden gebruikt. Door hierop te reflecteren en een plan te maken, zal je keuzes maken die je investering waard zijn.

  • 2. Duurzaamheid:

   Inmiddels is er een ruime keuze aan materialen die beschikbaar zijn voor de inrichting van de bedrijfswagen. Idealiter wil je een inrichting die op zijn plaats blijft tijdens het rijden, niet snel slijt en er ook professioneel uitziet. Maar uiteindelijk wil je ook dat het vooral lang meegaat, om daarmee aan te sluiten op een duurzame bedrijfsvoering. Als het op materiaal aankomt, raden we daarom aan om voor kwalitatief hoogwaardige materialen te kiezen. Voor ons is er niets mooier dan blijven innoveren en onderzoeken wat de beste opties zijn op dit gebied.

    

   Een traditionele keuze hierin is een inrichting die voornamelijk bestaat uit hout: vooral voor kastsystemen, vloeren en wanden wordt dit materiaal veelvuldig gekozen. Een nadeel van hout is dat het snel aftakelt, zoals randjes en hoekjes die slijten of wanden die krassen en butsen krijgen. Ook kan hout iets minder goed tegen vocht en viezigheid. Daarnaast is het een zwaar materiaal, wat ook gevolgen heeft voor het algehele gewicht van je bus.

    

   Ook zien wij regelmatig dat ondernemers vooral plastic gebruiken in de inrichting. In tegenstelling tot hout, is plastic lichter en bovendien vochtdicht. Het nadeel is dat plastic minder stevig is en sneller breekt. In de praktijk heeft dit als gevolg dat het materiaal zal scheuren door het gewicht en de kracht die erop steunt, vooral als er veel lading wordt vervoerd of veel kilometers worden gemaakt.

   Als duurzame – en bovendien milieuvriendelijke – alternatieven hierop raden wij zowel aluminium als sterke kunststoffen aan. Beiden beschadigen minder snel, zijn bestendig tegen vloeistof in welke vorm dan ook en een stuk lichter dan de twee bovengenoemde opties. Ook als het om veiligheid gaat zijn dit de meest gekozen materialen: uit speciale crashtesten ontwikkeld om te controleren of bedrijfswageninrichtingen veilig genoeg zijn staan aluminium en kunststof bovenaan. Deze materialen kunnen veel druk en beweging aan. En last but not least: het interieur van busjes die voornamelijk bestaan uit aluminium en kunststof zien er ook nog eens professioneel, strak en innovatief uit.

   • 3. Kasten & Accessoires:

    Het mooie vinden wij dan ook om te zien hoe klussers, verhuizers, loodgieters, monteurs allemaal hun eigen visie en creativiteit gebruiken om hun benodigde spullen op te bergen. De bedrijfswagen is in gebruikt door een veelvuldigheid aan beroepen die de weg op moeten om hun tools te vervoeren naar bestemming. De collectie aan werkmateriaal dat je op een gegeven moment bij je hebt om je werk goed te kunnen doen, kan na enige tijd goed uitdijen. Voor je het doorhebt, is je bus een slordige bedoeling van losliggende objecten. Er zijn al vele ondernemers je voorgegaan, dus daarom zijn er inmiddels een groot assortiment aan inrichtingsmogelijkheden beschikbaar.

     

    Als je je bedrijfswagen opnieuw gaat inrichten, wil je natuurlijk de al beperkte ruimte in de bus zo optimaal te benutten.  Dit begint bij de keuze in een kastsysteem. Inbouw kasten kunnen diverse formaten en uitvoeringen gemonteerd worden, afhankelijk van het merk en model van je auto. Daarnaast is er keuze in de hoogte, diepte en breedte van een kast. Hiervoor is het van belang om goed op te meten hoe groot je werkmateriaal is, zodat het past. Het is van belang dat de kast stevig gemonteerd wordt aan de vloerplaat van de auto. Als u plotseling moet stoppen of een bocht maakt, is het zeer onveilig als de kasten verschuiven.

     

    Naast een vaste kast structuur zijn er anno 2021 modules te koop die universeel en eenvoudig te monteren zijn in elk type bedrijfswagen. Afhankelijk van het soort werkgerei, de vorm en zwaarte hiervan, kan er een specifiek kastsysteem gekozen worden. Van lades, vakken, koffer blokken, bakken, er is van alles. Moet je je schroefjes en boutjes kwijt? Dan is het […] een goede optie voor u. Het is zelfs een optie om te kiezen voor transparante bakjes, waardoor goed duidelijk is wat de inhoud is. Werk je op locatie met helm op, dan kan er gekozen worden voor een helmhouder. Kortom, als je eenmaal je wat verdiept in de mogelijkheden, begint het zelfs leuk te worden om na te denken over wat je precies nodig hebt.

     

    U kunt uw inrichting compleet maken door de kasten en lades te voorzien van accessoires om zo ruimteverlies nog meer te beperken en de inrichting overzichtelijk te maken. Toch kan niet alles gezien worden als accessoire: sommige dingen zijn essentieel om in uw bedrijfswagen op te nemen. Zo zijn bijvoorbeeld een brandblussysteem, handendesinfectie systeem en/of een EHBO koffer onmisbaar, welke centraal geïnstalleerd dienen te worden. Daarnaast is het voor beroepen die zwaardere objecten moeten verplaatsen van praktisch belang om schuifjes, steunen ringen te monteren waarmee lading op zijn plaats blijft.  Voor meer informatie kun je ook altijd even kijken naar de accessoires en zelf je mening vormen!


     

    Meer weten?

    We hopen dat dit artikel inzicht gegeven heeft in wat er mogelijk is op het gebied van bedrijfswageninrichting. Er is inmiddels veel mogelijk, en dat is ook nodig, want iedere ondernemer heeft zijn of haar preferenties. We moedigen bestuurders aan om zowel creatief als praktisch na te denken over de hoeveelheid ruimte die nodig is om lekker te werken. Het is goed om in het achterhoofd te houden dat materiaalkeuze een belangrijk onderdeel is van dit proces. De eerste stap hierin is om goed, eerlijk en kritisch te zijn naar hoeveel ruimte je nodig hebt als je op pad gaat. Als je dit van te voren goed doordenkt, kan de inrichting van jouw busje jaren meegaan.

Lees meer blogs

Hulp nodig?